Tündér Keresztanyu

Városi életet élünk a családommal élvezve a modern kor vívmányait .Mégis törekszünk az önellátásra mert így amennyire lehet kizárjuk az életünkből a feldolgozott tömegtermékeket. Kiszorítjuk a vegyianyagokat,elutasítjuk a szükségtelen vitamin és gyógyszerkészítményeket.Utáljuk a reklámokat és sokat foglalkozunk a személyiség fejlesztéssel,önmagunk megismerésével. Jókat olvasunk, kedvünkre sportolunk,igény szerint eszünk-hol húst is hol meg anélkül készített ételeket. Nem költekezünk a kereteinken túl,szeretjük a költséghatékony és gazdaságos megoldásokat. Kutatjuk és tanuljuk a növényeket és a környezetünket. Számomra fontos a munka a család az élet nem mindegy,hogy hogyan élem meg. Szeretek tenni venni,szeretek nő lenni.Gyakorlással az ember megtanulja összeilleszteni a lehetőségeit a feladataival és az igényeivel!Jól igényesen lelkesen szeretve és szeretettel. Gyere velem! Nézz láss próbálgass! Ami tetsztik és beválik használd örömmel.Ha pedig megosztod, ne felejts el megjelölni forrásként.

Friss topikok

  • Psydi: @sztewe: Kedves Pista! Hogy egy másik férfi is hozzászóljon már a dologhoz, képzeld én már több mi... (2014.02.14. 14:56) Mosás olcsón és vegyszermentesen
  • likeHome: Mi is szeretjük ;) Picit macerásabb, de annál finomabb ez is: likehome.hu/?p=203 (2014.01.28. 16:46) Leveles tészta imádlak!

Címkék

ananászbefőtt (1) az otthon melege (1) banánlekvár (1) cékla (2) cikória (1) csintalan (1) csíramálé (1) édes (1) egészség (3) Egészség (5) egyszerű (1) egy hús nélküli nap étrendje (1) élő étel (1) enni és fogyni (1) fagyaszás (1) fahéj (1) fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül (1) farsangi fánk (1) finom (13) forrócsoki (1) Főzelék (1) friss ízek (1) gazdaságos (2) gumicukor (1) gyömbér (1) gyors (5) gyümölcs saláta (1) házias ízek (1) házimunka (1) házitészta (1) házi ízek (1) háztartás (6) hús nélkül (1) Ínyenc (8) ír kenyér (1) Itt vagyok (1) juhtúrós galuska (1) káposztasaláta (1) kenyérsütés otthon (1) kenyér sütés otthon (1) könnyű (1) könnyű rakott tepsis falatok (1) konyha retró (1) környezettudatos gondolkodás (1) körte (1) Kreativitás (2) krémleves (1) krumplis tészta (1) különleges étcsokik (1) lazítás (1) leveles tészta (1) levendulás rózsalekvár (1) mascarponés panír (1) medvehagyma (2) megoldás migrénre (1) mikrós (1) mi van itthon (1) mogyorókrém dióból (1) mosás olcsón (1) narancsos szegfűszeges cukor (1) öblítő házilag (1) olcsó (8) önellátás (2) ötperces süti (1) padlizsánkrém (1) panírozás (1) paradicsomos csirke (1) péksütemény (1) péksütemények otthon (1) péksüti otthon sütve (1) pesztós tészta (1) pesztó házilag (1) pikáns (2) Pizza (1) pogácsa (1) praktikus (7) rántott padlizsán (1) rizottó (1) rózsa (1) rózsacukor (1) sajtos panír (1) saláta (1) sörös panír (1) Spárga (1) sült gesztenye (1) sült tök (1) sushi (2) sütemények egészségesen (1) sütőtök (1) szamóca dzsem (1) szamóca likőr (1) szamóca szörp (1) szilvazselé (1) színes saláta (1) szódabikarbónás kenyér (1) tavaszi tekercs (1) tea saját összeállításban (2) tejberizs (1) Tejmentes (1) tejszínes rakott (1) töltött zsemle (1) újratöltve (1) vadas mártás (1) vadgesztenye (1) vanília (1) vaníliás cukor házilag (1) variálható (1) zöldfűszeres panír (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

HTML doboz

Naptár

2014
<<  >>
jan feb már ápr
máj jún júl aug
sze okt nov dec

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Külső feed

Houston we have a problem

Különleges étcsokikat készítettem

2014.02.01. 19:52 Tündér Keresztanyu

Ínyenc vagyok és szeretem a különleges ízeket. Még a csokoládék között is.Addig nézelődtem a receptek között míg rájöttem,hogy egy csomó "alkatrészem" van az extra ízű étcsokikhoz.Úgy döntöttem nincs mire várnom, nosza rajta megcsinálom.

Először összeállítottam az ízkombinációkat.

20140201_163310.jpgmentás,mandulás-wasabis,gyömbéres fahéjas,chilis,levendulás-rózsaszirmos,citromos-borsos

Aztán csokoládét olvasztottam,minőségi étkakaó port és kókusz zsírt kevertem bele.

20140201_165255.jpg

A kis formákba kiadagoltam a csokoládét,belekevertem az ízeket,feldíszítettem és tálcára tettem,hűlni.

20140201_174943.jpg

Amikor kihűlt kipattintottam a formákból,celofánba csomagoltam és dobozkába raktam.Már ami maradt....

Szólj hozzá!

Címkék: különleges étcsokik

Ananászbefőtt? Miért ne?

2014.02.01. 09:42 Tündér Keresztanyu

Ősszel amikor már éppen végére jártam a befőtt eltevésnek, pont azon gondolkoztam mi lesz a következő szupertiktos konyhai projekt. Vásárolni voltam, mikor a zöldség-gyümölcs nagykerben felfigyeltem egy nagy halom ananászra. Nagyon olcsón kínálták eladásra.Kérdeztem is a kedves eladó hölgyet,miért ilyen olcsó? Nagyon sok van belőle,hamar be fognak érni ezért a remek ár!

Nosza nekem se kellett több,haditervet dolgoztam ki a temérdek ananász megszerzésére és a minél további eltarthatóság módjára.

A megoldás:-ananászbefőtt!

Boldogan vittem haza a jutányos áron megszerzett portékát! Felkarikáztam ugy 2-3 cm vastag karikákra, vágódeszkára fektettem és éles késsel levagdostam a héját, Az ananászkarika kozepét ami kemény és nem szoktuk megenni azt a legkisebb átmérőjű pogácsa szaggatóval szúrtam ki.Így szép szabályos ananászkarikáim lettek.Ezeket cikkekre vágtam, hozzáadtam ananászonként 15 dkg cukrot és 7 dl vizet.Utólag kiderült a hozáadott viz mennyisége több lett mint amire szükség lett volna de végül ez sem veszett kárba.

Felfőztem az ananászokat,üvegbe töltöttem,felöntöttem a leszűrt cukros ananászlével egy késhegynyi szalicilt tettem a tetejére. Fél órára vízzel töltött tepsibe állítottam az üvegeket és vizes dunsztolást kaptak. Ezután vastagon takarókkal kibélelt dobozba tettem ,jó vastagon betakartam és így hagytam pár napig míg ki nem hűltek.

1402081_672223419478314_666610582_o.jpg

 

Mint említettem a felöntő levet elszámoltam.Mivel nem szeretek kidobni semmit, kitaláltam hgy a pogácsa szaggatóval eltávolított ananászközepeket beledobtam ebbe a megmaradt cukros lébe kicsit felfőztem,hogy az ízek kijöjjenek és a szirup sűrű legyen.Leszűrtem,üvegbe töltöttem ezt is, szalicilt szórtam a tetejére és dunsztba tettem a beföttek közé.

A végeredmény: 4 db 7 dl-es üveg ananászbefőtt és pluszban lett még 1,2 l ananász szörpöm is.

A költségvetés pedig így néz ki: 4 db ananász 720 Ft, 60 dkg cukor kb.150 Ft. Szóval az  összköltség 870 Ft.

A 7 dl-es ananászbefőtt egyenként 217,5 Ft-ba került. A szörpöt nem is számolom,de a boltban a legolcsóbb 30%-os gyümölcstartalmú szörp literenkénti ára 330 Ft.Az ananászkonzervből a legolcsóbb ami 340 gr-os 257 Ft.

Megérte az árát,az időtöltést és egyedülálló az érzés,hogy rugalmasan évszaktól és szezontól függetlenül bármikor nyúlhatok érte a polcra.

Ezért nem sajnálom  az időt és az energiát a nézelődésre az üzletekben a piacon mert mindig adódik valami kis előnyös vásárlási lehetőség, amibe ha az ember nem sajnálja az energiát és egy pici pénzt befektetni igazán gazdaságos megoldások születhetnek a háztartás működtetéséhez. Így sok olyan plusz dolgot tudok biztosítani  a családomnak amit más körülmények között a luxus kategóriába sorolhatnék. A termékek tiszatsága, adalék-anyag és vegyszermentessége pedig már igazán csak hab a tortán! Ha jól meggondolom lehetne ez az elsődleges szempont!

Ezekután nem is lényeges,hogy mennyi volt a költségvetés,mert a szeretteim egészségéért mindent megadnék!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ananászbefőtt

Tea ahogy én szeretem

2014.01.31. 20:03 Tündér Keresztanyu

Jók ezek a hosszú téli esték. Egész évben erre készülök.Amikor jártamban-keltemben kifigyelem,hogy merre milyen növények nőnek a szabadban távol a város és a kocsik füstjétől bűzétől. Aztán nyár végén, ősszel a gyüjtögetés szárítás időszaka következik.Így ahogy elégedetten szemlélem a gyüjteményemet valamit  mindig felfedezek ami még elférne a többi közt.Van menta ,hársfa virága és levele,bodza,citromfű.csipkebogyó,levendula, kamilla.

Jó háziasszony módjára szeretek nézelődni. Felfedeztem,hogy az egyik üzletben van teapult, ahol kis üvegfedeles tárolókból árulják a szálas teát.Az ára számomra nagyon elfogadható, mert a kilós ára harmadára jön ki a mostani boltban kapható filteres teák kilós árához viszonyítva.

Ezen felbuzdulva vettem zöld teát és szálas fekete teát.Mindkettő magában is nagyon finom. De a sok hozzávalóval ami itthon van tudok olyan teakeverékeket összeállítani ami alkalmazkodik az évszaki sajátossághoz,vagy az egyéni ízigényhez. Ha tehát a család 3-4 féle teát kér akkor sincs gond, mert   összerakom a kedvenc ízeiket és máris szürcsölhet mindenki.

Ezenkívűl a teákhoz a háztartásban lévő fűszerekből és szárított hozzávalókból is bőséges palettáról tudok választani.Ezek a fahéj,gyömbér,rózsaszirom,hibiszkuszvirág,szárított alma-narancs-citrom-lime héjak, szegfűszeg, kardamom,vanília,rum,bergamott olaj.

Ha netán ez sem elég hát gyümölcsbefőtteket,friss gyümölcsöt,mazsolát tudok még a keverékekhez rakni.

Nyáron a könnyed gyümölcsös,citrusos ízeket részesítem előnyben.Ezek lehűtve hidegen is fogyaszthatók jeges teaként.

Télen a testesebb ,kombináltabb ,fűszeres ízek a nyerők.Nagy szerepet kapnak a téli ízek,a fahéj az alma,a szegfűszeg netán a rum vagy a citrushéjak.

Meghűlésre a natúr teákat /csipkebogyó,bodza,hársfa,menta/ fogyasztjuk.

Frissítésre ,kávé helyett a zöld teát naturon vagy kombinálva gyümölccsel,vagy a gyömbéres teát  isszuk.

Esti relaxáló íznek viszont a hibiszkusz,rózsa,citromfű,kardamom,levendula  a számomra bevált íz.

Egyébként fantasztikusan élvezem amikor a sok hozzávalóból ínyenc módjára válogatva újabb és újabb variációkat találok ki. Egy dolgot már megtanultam a saját káromon.Minden  variációt feljegyzek és névvel illetem,hogy ha ízlett később is tudjam az összetevőket.Volt mikor ez elmaradt aztán törhettem a fejem ,hogy mi is volt bennne,mert emlékezetből nem sikerült mindent beleraknom és nem akart olyanra sikeredni mint az az emlékezetes első. Remélem egyszer rájövök mi is hiányzik belőle,addig pedig iszom a "Remény " teát.

Íme egy kis kedvcsináló az esti teához.Szabadon választani ér!

Itt a képen látható tea alapanyagok:menta,bodza,csipkebogyó,fahéj,levendula virág,szárított citromhéj,hársfa,szegfűszeg,rózsaszirom

 A szabadban frissen szedett teának valókat  én összekötve és lógatva szárítom árnyékos de száraz meleg helyen.Nyáron ez nem gond, de ősszel és télen nagy segítség a sütő.Alacsony hőmérsékleten akár légkeveréssel rásegítve nyugodtan kiszáríthatjuk a tea alapanyagot.

Ezeket én kisebb nagyobb befőttes üvegben tárolom a mennyiségtől függően, felcímkézve és dátummal ellátva.

Fogyasztáskor ügyelni kell arra hogy a különböző hozzávalók esetében a forrázó vagy áztató víz hőmérséklete nem mindig egyezik.Ilyenkor külön kell elkészíteni.Pl: a csipkebógyó C-vitamin tartalmának nem tesz jót a forróvíz ezért azt hidegben áztatjuk egy éjszakán át és afogyasztás előtt csak langyosítjuk.

A virágos és a zöld részek forrázási hője és áztatási ideje is eltér.Ennek én is utána szoktam olvasgatni keresgélni, gyüjtögetem a receptek mellé.Aztán csak kikeresem és már csinálom is a finom teákat.

A teát fogyaszthatjuk cukorral,mézzel,citrommal.Ezt mindenki saját ízlése szerint dönti el. A finom kis teasütemények vagy az egyszerű de jól bevált Háztartási Keksz pedig csak emelik a teázás hangulatát.

Kívánom minél többször legyen részetek benne!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tea saját összeállításban

Padlizsánkrém

2014.01.29. 18:28 Tündér Keresztanyu

Az egyik nagy kedvencem a padlizsán, mert ő egy igazi átváltozó művész! A sötétlila és kissé semleges ízű burgonyaféle amely rövid ídő alatt pár kiegészítővel egy izgalmas,karakteres színét is meghazudtoló
ízcsoda lesz.Számtalan variációja van én most az egyik leggyorsabb legpikánsabb változatát mutatom meg.

A megmosott padlizsánt kockákra vágom,tepsibe rakom és közepes lángon 30 percig sütöm fóliával letakarva,10 percig nagyobb lángon fedetlenül hogy kissé megsüljön.

Amíg sül majonézt készítek.Szétválasztom a tojás sárgáját és fehérjét.A sárgáját robotgéppel elkezdem keverni,amikor habosodik a sárgája ,cseppenként adok hozzá étolajat közben magas fordulaton tovább keverem,Minél jobban fehéredik krém annál több olajat öntök hozzá. Nem szabad hirtelen sokat önteni mert elveszti a krémes állagát. amikor kikevertem kemény krémmé a sárgáját és az olajat, sóval, borssal, citromlével, cukorral és mustárral ízesítem.Ha elkészült belerakom az időközben megsült padlizsán,egy apróra vágott lilahagymát,fokhagymát,sót borsot és botmixerrel pépesítem.Hűtőben érleljük ha lehet pár óra hosszán keresztül.

20131114_184202.jpg

 

 

 20131116_121614.jpg

Minél tovább érik annál harmonikusabbak lesznek az ízek.Frissen sült kenyérrel az igazi.

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsánkrém

Fáj a fejed?

2014.01.27. 08:26 Tündér Keresztanyu

Az enyém bizony szokott.Na nem sűrűn csak melegfront idején,meg ha jól emlékszem volt az életemben stresszesebb időszak is, na akkor aztán tudott csoda dolgokat művelni  a golyóbis itt a nyakamon.

A stresszt azóta már megtanultam kezelni de az időjárást még nem uralom,hátha majd egyszer az is eljön.

Eleinte nem is tudtam mihez kötni a fejfájást.Egyszer csak jött és elkezdett dobolni a fejem tetején a halántékomon olyan görcsökkel ,hányingerrel,hogy pillanatok alatt levert a lábamról.Akkor aztán  fájt a fény,bántott a hang,ingerelt a szag. Szóval minden baj volt.Csak úgy bírtam elviselni hogy ágyba fekvés,homlok borogatás,redőny le a szobaablakon és mindenki lábujjhegyen járjon körülöttem.A fájdalomcsillapító nem használt,gyötrő érzés és akár két napig is eltart.Hangsúlyozom,ha esetleg pár órán belül sikerült alaposan kihánynom magam  /már elnézést a gusztustalanságért/ akkor másnapra már csak olyan volt a kinézetem mint akin átment a vonat, de legalább nem fájt. Ha nem jött a megváltó "rókázás" akkor bizony háziorvos, injekció fenékbe ,vénába ..és...nem változott semmi!Akár két napig is romjaimba dőlve fekdécseltem otthon.

Persze ez azért nem ilyen egyszerű,mert az embert nem sűrün engedik otthon maradni a munkahelyéről fejfájásra hivatkoztva.Volt olyan amikor orvoshoz mentem vele,a doki megértően megpaskolta kezemet és odaadott egy névjegykártyát pszihológus telefonszámával,mondván ha beszélgetni szeretnék valakivel..aztán majd ő ír fel megfelelő dolgokat nekem.....A csúcs az volt mikor éjjel arra ébredtem,hogy fekve szédülök az ágyon! Na akkor lett elég! Eldöntöttem  nem akarok ezzel kínlódni!

Elkezdtem figyelni,lejegyezni a körülményeket mikor a fejfájás megjött.Rövid időbe telt míg rájöttem, a  melegfrontra vagyok érzékeny. Óvintézkdéseket tettem,minden olyan praktikát kipróbáltam ami segít a megelőzésben és a tünetenyhítésben.

Gyógyszer gyógyszer után, kávé hegyekben, citrommal,cola literszámra,tea,rostos,fejenállás,akupunktúrás masszírozás és még sorolhatnám.

Mostmár egy ilyen frontot símán végig csinálok a normál élet szerint. Mégpedig azért mert ha jelét veszem a fejfájásnak a következőket teszem.

Egy tojás méretű gyömbért lereszelek,egy evőkanál mézet teszek hozzá,egy citrom levét belefacsarom legalább egy rúd fahéjat is bele reszelek. Ezt szépen bekanalazom és iszok mellé facsart grapefruit levet.

Ha az esti órákban lefekvés előtt fogyasztom akkor még egy gerezd fokhagymát és egy chilipaprikát is belemorzsolok.Igaz,hogy amikor ezt megeszem életem legcudarabb félóráját élem át,de utána semmi bajom.Elég ha reggel és este csinálok egy -egy ilyen koktélt ez már elég ahhoz hogy elmúljon a fejfájásom.Fontos.hogy nap közben sokat igyunk,de ez alapjában véve is fontos.

Ez csupán a számomra bevált recept nem garancia semmire és nem szentírás! Lehet,hogy más módszer hatékonyabb. Én gyógyszer nélkül szeretném megoldani.

20131125_192224.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül megoldás migrénre

süti beállítások módosítása