Minden reggelnek megvan a varázsa.Lehetsz bármilyen álmos vagy csak egyszerűen morcos, mert reggel van és nincs még kedved felkelni, ha jó illatok csalogatnak a konyha felé biztosan jut egy kis mosoly az ébren lévőnek!
Ilyen a friss péksütemény hatása is! Tudom magamról,hogy a gondoskodás jele ha az ember reggel rohan a boltba friss kenyérért,lekváros táskáért ami ellen nincs is kifogásom,de én bizony szeretek reggel hosszabb ideig pizsamában lófrálni a konyhában,vagy csak ücsörögni, kávézni, teázni mindaddig míg azt nem érzem hogy indulásra kész vagyok. Éppen ezért számomra embert próbáló lenne ébredés után röviddel felrángatni magamra a szabadidőruhámat és lemenni a kisboltba reggelit venni.
Az meg egy más kérdés ,hogy a mai világban mekkora összegből tudom megreggeliztetni a családot,biztosítani nekik az uzsonnát napközbenre és esetleg időt nyerni az ebéd elkészültéig némi kis rágni valóval.Volt olyan,hogy egy pár darabos péksüti összeállításért otthagytam a boltban 2000 Ft-ot.Havi szinten ez nagyon sok lenne így ki kellett találnom valamit.
Sok esetben improvizálok a konyhában,megnézem mi van itthon és abból készítek.Vannak típustermékek amik mindig vannak itthon tehát azokra tudok számítani és nem ér meglepetésként ha egy hirtelen ötlettől vezérelve valamelyik szememfénye elsóhajtja magát,hogy" - de ennék ezt vagy azt!"
Saját készítésű lekvárjaim,beföttjeim mindig vannak.A sütési kellékeknek számító mazsola, kókuszreszelék, gesztenye massza,szezámmag szintén. A sajt a virsli a fagyasztóban vár a lehetőségre hogy asztalra kerüljön. Utóbbi kettőből mgveszek mindig nagyobb mennyiséget és kiporciózom egy-egy fogyasztási mennyiségre, majd lefagyasztom.Olcsóbb is és bármikor tudok ezekből készíteni.Nem kell boltba rohangálni,amit egyébként nem is szeretek.
Szóval adott egy normál háztartás rengeteg elszántsággal,néhány éhes pocakkal és sok-sok szeretettel.
A leveles tészta itt kerül a képbe! Fagyasztva lehet kapni , ez már előny mert tetszőleges a felhasználási idő megválasztása. Olcsó.150-300 ft-ig bármilyen kategóriát kapsz.Egy -két óra kiengedés után már nyújtható is.
Én egy 500 grammosból legalább 10 db péksütit készítek.
A legegyszerűbb módja az elkészítésnek,ha kinyújtás után négyzetekre vágom,közepében egy teáskanálnyi tölteléket teszek/ez lehet lekvár,reszelt sajt,gyümölcsdarab/ és vagy átlósan vagy szimplán hosszába félbe hajtom.A széleit kézzel összenyomkodom sütőpapírral bélelt tepsire teszem és 200 fokra berakom sütni 15 percet.Ez az un.batyu,vagy táska.
A második kedvelt sütési forma a csiga.Pizzás vagy kakaós. Kinyújtás után megkenem a tésztát pizzakrémmel,sajtot szórok rá,vagy kakaós cukorral hintem.Feltekerem és felszeletelem csigákra.Ezt szintén tepsibe teszem és már sülhet is. Ennek kevesebb idő is elég,mert aprók a csiga-bigák tehát többször rápillantok és pár perc után mikor aranyszínű kiveszem.A fahéjas csiga is nagyon finom.
Aztán jöhetnek a variácíók.
A mustárral megkent négyzetbe virsli darabot teszek,a sarkától fogva feltekerem és íme kész a virslis croissan.
Nagy kedvencem még a gesztenyés-kókuszos batyu. A négyzet alakú tészta közepébe egy teáskanál szőlő zselét teszek, rászórok egy kiskanál kókuszreszeléket és ennek tetejébe egy kis darab gesztenyemasszát. A sarkait átlósan összefogom,megtekerem és már mehet is a sütőben.Isteni finom!
De ha folytatom a sort itt van még az egyszerű sajtos rúd,amelyet csak reszelt sajttal szórok,vékony csíkokra vágom és már süthető. A sajtos szezámos kifli melybe reszelt füstöltsajtot teszek és a tetejét szórom szezámmaggal. Vagy a másik kedvencem a barackos-túrós rétes. Ez is igen egyszerü. Kikeverek túrót tojássárgájával és porcukorral aztán apróra vágott barackbefőttel teszek hozzá.Ezt a kinyújtott tésztára egy sorban ráterítem feltekerem és a rudakat teszem a tepsire. 20 perc sütés után ha kihűlt felszeletelem mint a rétest. Fantasztikus!
Az izeket és a hozzávalókat bővítheted még puding és gyümölcs variációkkal.Egy-két alma,vagy a már nem olyan szép banán is tökéletes a célnak. A végeredmény pedig osztatlan siker! A ráfordított idő csekély, mert ha este kiveszed a tésztát a fagyasztóból , reggel kb.fél órát kell vele eltöltened. Sülés közben van idő készülődni, egy teát készíteni. A barátságos meleg és csábítóan illatozó konyha ami az ébredőket fogadja ,pedig csak ráadás. Az hogy pici költséggel megoldottál egy napot,miközben hallgatod az elégetett majszolást az meg neked is jó érzés.Próbáld ki!
Utolsó kommentek