A hagyományos cékla savanyúságot készítettem el.Közeledik a húsvét és jól fog jönni a húsételek mellé.
A vegetáriánus Kisnagyfiam is szívesen eszi főfogásként!
Megtisztítom a céklákat. Alaposan ledörzsölöm folyóvíz alatt a héját,levágdosom a gyökeres részeket róla.
Héjastól főzöm lassú tűzön két három órát.Mondjuk ez mérettől is függ,az én cékláim 1-1,5 kg-osak voltak.
Ha könnyen bele tudom szúrni a villát akkor megfőtt.
Hagyom kihűlni,majd kézzel ledörzsölöm a héját. Először négybe vágom,majd felszeletelem centi vastagságú szeletekere.
Én egy kisvödörbe kevertem be az ízesítését.
Ecet kb.1,5 dl
Cukor 15-20 dkg
Só teáskanálnyi
Egy evőkanálnyi egész köménymag
Egy kiskanál egész koriander
Babérlevél kb.10 db
Egy egész tisztított tormagyökér meghámozva negyedelve
Ezt összekevertem és apránként ráadagoltam a szeletelt céklát.
Közben egy nagyobb falapáttal lazán próbáltam átforgatni,hogy ne törjön össze a cékla.
Gyorsan levet enged ezért nem is teszek külön hozzá sem vizet sem a cékla főzőlevét.Az nem alkalmas erre mert nem tiszta.
Amikor kész a bekeverés lefedem az érlelőedényt lehetőleg csorgásmentesen.Erre legmegfelelőbb a pattintós fedeles edény, tál,kisvödör vagy éppen befőttes üveg.
Néha fejre állítva átforgatom hogy az ízek keveredjenek.
Egy két nap után már fogyasztható.
Hűtés nélkül eláll hűvös helyen.
Remélem ez az adag ami kb.5 kg húsvétig kitart, De már dézsmáljuk pedig csak két napos!!
Utolsó kommentek